sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Käsityökakku


Sain oikein mieluisen tehtävän tehdä kakkua 80 vuotta täyttävälle mummalleni. Mumma on harrastanut käsitöitä koko ikänsä, kutonut, ommellut, virkannut ja innokkaana viime vuosina kokeillut vaikka mitä uusia tekniikoitakin. Muistan lapsuudestani mumman valtavat nappi- ja nauhavarastot, joita aina ihastelin ja toivoin saavani hienoja kangasmerkkejä ihan omaksikin.

Siispä kakun aihe oli alusta saakka selvä. Käsityökori sen olla pitää. Ja koska aihe on itsellenikin kovin tuttu ja läheinen, ei ollut mitään vaikeuksia keksiä käsityöaiheisia juttuja koriin pantavaksi.
Kakun täytettä valitessa oli monia rajoitteita. Täytteen piti olla täysin laktoositon, eikä täyteessä saanut olla pähkinää eikä mantelia. Ja samat vaatimukset rajoittivat suklaan käyttöä täytteessä. Mansikkainen täyte oli sellainen kaikille allergisille sopiva, mutta en halunnut tehdä ihan perustäytettä. Päädyin tekemään vaniljakiisselin, johon paloin mansikoita päälle. Herkullinen täyte on Kinuskikissan sivuilta. Täyte olisi varmaan vielä herkullisempaa ihan tuoreista mansikoista tehtynä, mutta niistä voi tähän aikaan vain haaveilla. Kakku on myös gluteeniton.
Suurin osa koristeista on tehty etukäteen, napit, langat, nuppineulatyyny, sormustin (jonka vielä maalasin hopeamaalilla), osa nauhoista, sakset, lankarullat ja neulat jne. 
Tätä kakkua tehdessä pääsi kivasti eroon sokerimassan jämäpaloista. :)Aluksi suunnittelin puristavani marsipaanipuristimella sokerimassasta lankaa ja kutovani puikkoihin laitettavaksi valmista neuletta. Mutta langasta tuli paksuimmallakin reiällä liian ohutta, eikä kutominen onnistunut langan venyessä poikki. Lopuksi kokeilin pyöritellä paksumpaa pötköä ja sormilla pujotella ja kutoa ja sain kuin sainkin aikaan pienen pätkän valmista neuletta. Sen sitten pujotin puikkoon. Puikkoihin laitoin puikkokoon kohdalle päivänsankarin iän. :)

Onnea vielä mumma! Toivottavasti saan tehdä vielä 90-vuotiskakkuakin sinulle!

6 kommenttia:

 1. Aivan käsittämättömän hieno kakku!!!

  T: Tepa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olin itsekin tosi tyytyväinen tähän. Ja mumman ihmetys kruunasi kaiken. :)

   Poista
 2. Anteeksi tämä toisto... mutta neulakinnaskakku, lautanauhakakku ja pystykangaspuukakku on ihan selvästi tuloillaan :D tää on mahtava!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaa. Oikeesti sellanen on mulla ankaran aivotyön alla. Yks päivä jo meinasin tehdä laudat odottamaan ja mietin, miten oikeesti sais nauhaa tehtyä. :D Että kyllä mä vielä sellasen teen. :D

   Poista
 3. Mahtava kakku !!! Sain tästä aivan älyttömästi inspistä rakkaan ystävän kakkuun! Rajoituksena siihen on ainoastaan, että sen pitää olla musta. No, värikkäitä nappeja ajattelin päälle. Mutta että näin mahtava kakku, ei tämä voi olla totta! Neulatyyny, puikot..ei käyneet edes mielessä! Ihan näin "laajaan" kakkuun ei ole aikaa, mutta jotain käsityöaiheista... tässä on valtavasti hyviä, loistavia ideoita... saas nähdä mitä tulee! KIITOS ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva olla inspiraation lähteenä. Näillä koristeilla olisi tosiaan saanut aikaa useammankin kakun. Mutta kun kakun päällinen oli niin iso, oli siihen pakko kehitellä paljon kaikkea. Pienempi, mutta korkeampi kakku olisi ehkä ollut helpompi koristella. Ei olisi tarvinnut kehitellä näin paljon kaikkea. Tämä on yksi omista suosikeistani kaikista tekemistäni kakuista. Aihe on rakas, päivänsankari on rakas, silloin tulee parhaita kakkuja. :)

   Poista