Tänään tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun pitkän mietinnän jälkeen päätin perustaa blogin ja tein ensimmäisen postauksen tänne Kakkumäkeen. Hurja määrä kakkuja on vuodessa kertynyt. Ensimmäiset tänne laittamani kakut olivat vanhoja kuvia, mutta aika pian sain päivittää ihan uusiakin kakkuja.
Blogin synttäreiden kunniaksi ajattelin laittaa käyntiin arvonnan. Arvontaan osallistuu kommentoimalla tähän kirjoitukseen. Kerro, mikä blogin kakuista on sinun suosikkisi. Muista jättää sähköpostiosoitteesi, niin voin ottaa yhteyttä, jos voitto tulee sinulle. Arvonta on maanantaina 10.2. illalla ja siihen saakka on aikaa jättää kommenttia.
Palkinnoksi kokosin pienen paketin muffinseja varten: Muffinsimixiä, jolla saa helposti valmista, koristeluun tutti frutti -rakeita, minimuffinsivuokia, servettejä ja ihastuttava muumi tiskirätti.
Tässä vielä muistin virkistykseksi joitain blogin kakkuja. Selaa ihmeessä päivityksiä, sieltä löytyy paljon muitakin.
perjantai 31. tammikuuta 2014
sunnuntai 26. tammikuuta 2014
Turtleskakku
Tällaisen turtleskakun tein joulukuussa. Pyyntö kakkuun tuli vähän lyhyellä aikataululla, joten en ehtinyt kovin hienoja rakennelmia kuivattaa. Siksi tämä tuli tehtyä aika pitkälle samalla kaavalla kuin pari edellistäkin turtleskakkua.
Nyt täytyy kyllä todeta, etten yhtään muista kakun koosta ja täytteistä mitään. :O
Halusin kokeilla vähän toisenlaista pitsaa, mitä aiemmissa turtleskakuissa olen tehnyt. Täytyy sanoa, että tästä tuli melko oikean pitsan näköinen. Reunat ja tomaattikastike on maalattu tomuväreillä, juusto ja pepperoni on sokerimassaa.
Nyt täytyy kyllä todeta, etten yhtään muista kakun koosta ja täytteistä mitään. :O
Halusin kokeilla vähän toisenlaista pitsaa, mitä aiemmissa turtleskakuissa olen tehnyt. Täytyy sanoa, että tästä tuli melko oikean pitsan näköinen. Reunat ja tomaattikastike on maalattu tomuväreillä, juusto ja pepperoni on sokerimassaa.
torstai 23. tammikuuta 2014
Lalaloopsy pikkuleivät
Tyttären 4v juhlille valmistuivat nämä kuorrutetut pikkuleivät. Halusin kokeilla jotain vähän vaikeampaa mallia (teemalla harjoitus tekee mestarin) ja ihastuin jossain netin syövereissä näkemiini naamapipareihin. Valitsin neljä eri hahmoa, kutakin taisi olla 5 kpl.
Muuten olin ihan tyytyväinen näihin, mutta jostain syystä pikeeri muuttui kuivuttuaan tuollaiseksi laikukkaaksi. Kova työhän näissä oli, kun noita hiusten ääriviivoja piti pursotella niin paljon. Posket tein tomuvärillä.
Lopun taikinasta leivoin ihan pyöreiksi pikkuleiviksi, joista koristelin nappeja. Värit on osittain niitä, joita noista naamoista jäi.
Muuten olin ihan tyytyväinen näihin, mutta jostain syystä pikeeri muuttui kuivuttuaan tuollaiseksi laikukkaaksi. Kova työhän näissä oli, kun noita hiusten ääriviivoja piti pursotella niin paljon. Posket tein tomuvärillä.
Lopun taikinasta leivoin ihan pyöreiksi pikkuleiviksi, joista koristelin nappeja. Värit on osittain niitä, joita noista naamoista jäi.
maanantai 20. tammikuuta 2014
Vadelmasuklaahillo
Nyt on aika tehdä Dansukkerin blogihaasteen toinen päivitys. Ensimmäisessähän piti tehdä joulumakeisia ja käyttää siihen glukoosisiirappia. Siihen haasteeseen tein suklaista Baileysfudgea. Dansukkerhan toimitti haasteissa käytettävät tuotteet kokeiltavaksi.
Tässä haasteessa piti käyttää Dansukkerin Hillosokeria ja valmistaa hilloa, chutneytä tai muuta lisuketta. Ajankohta hilloille ei ole paras mahdollinen, sillä mitään tuoretta marjaa ei ole saatavilla. Silti hillo tuntui itselle sopivimmalta vaihtoehdolta kokeiltavaksi. Lopulta valinta osui tällaiseen vähän erilaiseen hilloon, jossa pystyi hyödyntämään myös pakastevadelmia.
Vadelmasuklaahillo
5dl vadelmia soseutettuna
2dl vettä
3dl hillosokeria
60g suklaata paloiteltuna
Laita kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna sekoittaen, varo polttamasta suklaata pohjaan.Kun suklaa on sulanut ja sokeri liuennut, voit maistaa seoksen makeutta ja lisätä sokeria tarpeen mukaan. Anna seoksen kiehua hiljalleen 10-15 min. Poista pinnalle kertynyt vaahto. Kaada hieman jäähtynyt hillo purkkeihin.
Huomioita:
- Vadelmasosetta tulee olla se 5dl, ei kokonaisia marjoja.
- Jos haluat samettisempaa hilloa, paina vadelmat siivilän läpi, jolloin saat eroteltua siemenet pois vadelmasoseesta. Huomioi silloin, että tarvitset vadelmia enemmän, koska osa menee hukkaan.
- Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 70% suklaata. Käytin sitä, mutta siitä tuli ehkä hieman kitkerähkö maku. Mielestäni tässä voi käyttää makeampaakin suklaata, mutta silloin kannattaa ehdottomasti tarkistaa sokerin määrä. Laita aluksi vaikka 2,5dl ja lisää sitten maun mukaan.
- Tällä veden määrällä hillosta tuli aika lievää. Mikäli haluat paksumpaa ja jämäkämpää hilloa, vähennä veden määrää.
- Suklaan määrää voi lisätä maun mukaan.
Suklaa tekee tästä hillosta ruskean sävyistä. Minä siivilöin vadelman siemenet pois, mutta aivan yhtä herkullista ja kaunista tulee, vaikka siemenet antaisi olla hillossa. Suklaa tuo hilloon mielenkiintoisen vivahteen. Tämä hillo sopii hyvin vaikka jäätelön kaveriksi.
Tässä haasteessa piti käyttää Dansukkerin Hillosokeria ja valmistaa hilloa, chutneytä tai muuta lisuketta. Ajankohta hilloille ei ole paras mahdollinen, sillä mitään tuoretta marjaa ei ole saatavilla. Silti hillo tuntui itselle sopivimmalta vaihtoehdolta kokeiltavaksi. Lopulta valinta osui tällaiseen vähän erilaiseen hilloon, jossa pystyi hyödyntämään myös pakastevadelmia.
Vadelmasuklaahillo
5dl vadelmia soseutettuna
2dl vettä
3dl hillosokeria
60g suklaata paloiteltuna
Laita kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna sekoittaen, varo polttamasta suklaata pohjaan.Kun suklaa on sulanut ja sokeri liuennut, voit maistaa seoksen makeutta ja lisätä sokeria tarpeen mukaan. Anna seoksen kiehua hiljalleen 10-15 min. Poista pinnalle kertynyt vaahto. Kaada hieman jäähtynyt hillo purkkeihin.
Huomioita:
- Vadelmasosetta tulee olla se 5dl, ei kokonaisia marjoja.
- Jos haluat samettisempaa hilloa, paina vadelmat siivilän läpi, jolloin saat eroteltua siemenet pois vadelmasoseesta. Huomioi silloin, että tarvitset vadelmia enemmän, koska osa menee hukkaan.
- Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 70% suklaata. Käytin sitä, mutta siitä tuli ehkä hieman kitkerähkö maku. Mielestäni tässä voi käyttää makeampaakin suklaata, mutta silloin kannattaa ehdottomasti tarkistaa sokerin määrä. Laita aluksi vaikka 2,5dl ja lisää sitten maun mukaan.
- Tällä veden määrällä hillosta tuli aika lievää. Mikäli haluat paksumpaa ja jämäkämpää hilloa, vähennä veden määrää.
- Suklaan määrää voi lisätä maun mukaan.
Suklaa tekee tästä hillosta ruskean sävyistä. Minä siivilöin vadelman siemenet pois, mutta aivan yhtä herkullista ja kaunista tulee, vaikka siemenet antaisi olla hillossa. Suklaa tuo hilloon mielenkiintoisen vivahteen. Tämä hillo sopii hyvin vaikka jäätelön kaveriksi.
perjantai 17. tammikuuta 2014
Hämähäkkimies
4-vuotiaan pojan lempparihahmo laitettiin tähän kakkuun. En luvannut tehdä mitään monimutkaista, koska olin alkuviikon työmatkalla Tukholmassa ja kakkua tarvittiin jo perjantaina. Tämä on siis sellainen nopeasti tekaistu hämiskakku.
Verkot on prusotettu pikeeristä. Musta verkko naamassa onnistui ihan hyvin, mutta valkoisessa oli vähän turhan paksu tylla ja jälki ei ole ihan niin siisti kuin toivoisin.
Kakku oli 25 hengelle ja välissä oli mansikkamoussea. Kakku oli laktoositon ja gluteeniton.
Verkot on prusotettu pikeeristä. Musta verkko naamassa onnistui ihan hyvin, mutta valkoisessa oli vähän turhan paksu tylla ja jälki ei ole ihan niin siisti kuin toivoisin.
Kakku oli 25 hengelle ja välissä oli mansikkamoussea. Kakku oli laktoositon ja gluteeniton.
sunnuntai 12. tammikuuta 2014
Turtles-telinevoimistelijakakku
Eräiden sisarusten toiveen toteutin tällä kakulla. Toivomuksena oli jaettu kakku, jossa toisella puolella on turtles-teema ja toisella telinevoimistelija pinkillä pinnoitteella.
Telinevoimistelijan puomi jäi kyllä vähän turhan lyhyeksi. Tai oikeastaan hahmosta tuli turhan suuri jo kuivuneelle puomille.
Kakku oli 15 hengelle ja välissä oli Baileystäyte.
Telinevoimistelijan puomi jäi kyllä vähän turhan lyhyeksi. Tai oikeastaan hahmosta tuli turhan suuri jo kuivuneelle puomille.
Kakku oli 15 hengelle ja välissä oli Baileystäyte.
torstai 9. tammikuuta 2014
Lalaloopsykakku vol.2
Tällaisen Lalaloopsykakun tein tyttären sukulaissynttäreille. Voin sanoa, että noiden hahmojen tekemisessä oli aika valtava työ. Mutta kun ne on niin söpöjä, niin niitä oli tosi kiva tehdä. Onneksi oli hyvät mallit vieressä, niin sai massan väriä sävytettyä oikeanlaiseksi ja pystyi tarkistamaan pienetkin yksityiskohdat.
Tytär valitsi itse ne hahmot, jotka halusi kakun päälle. Niitähän tietysti olisi ollut useita kymmeniä, mutta lupasi tehdä vain neljä, kun hän neljä vuotta täyttää. Osa valinnoista kyllä hieman yllätti, luulin valintojen osuvan ainakin yhteen suosikeista, mutta yllättäen se oli unohtunut.
Tässä kakussa oli tyttären toivomat mansikkamousse ja lemoncurd gluteenittoman pohjan väleissä.
Tähän loppuun vielä kuva noista nukeista, aidoista muovisista ja minun vääntämistä sokerimassakopioista. Muutamissa on vielä petrattavaa. Siihen seuraavaan sitten... :D
Onneksi tämä kakku oli omaan pöytään, sillä mansikkatäyte jäi vähän turhan löysäksi ja ylempien kerrosten paino sai alemmat pullistelemaan aika ikävästi. Harmittihan se niin vietävästi, mutta onneksi kakku kuitenkin pysyi kasassa juhlien ajan.
Tässä kakussa oli tyttären toivomat mansikkamousse ja lemoncurd gluteenittoman pohjan väleissä.
Tähän loppuun vielä kuva noista nukeista, aidoista muovisista ja minun vääntämistä sokerimassakopioista. Muutamissa on vielä petrattavaa. Siihen seuraavaan sitten... :D
tiistai 31. joulukuuta 2013
Lalaloopsykakku
Meidän molempien tyttöjen suosikkileluja ovat suloiset Lalaloopsy-nuket. Niitä löytyy isompina ja pienempinä nukkeina ja nukkien mukana tulee aina joku lemmikki. Olen jo seonnut laskuissani kuinka monta minilalaa meillä on ja mikä tavara on tullut minkäkin mukana. Tytöt onneksi itse muistavat kenlle lusikka tai kaukoputki tai jäätelötötterö kuuluu. Näiden lalojen kanssa meillä on keksitty leikki jos toinenkin ja täytyy se aikuisenkin myöntää, että ovathan nuo kerrassaan suloisia.
Kun nyt sitten tuli nuoremman tyttären synttäreiden aika, oli juhlien teema helppo valita. Tosin neiti itse ehti vaihtaa mieltään moneen kertaan, mutta onneksi äiti sai juhlakalun pään käännettyä, eikä meillä ollut puudelisynttäreitä puhumattakaan varvasjuhlista. :D
Kaverisynttäreille tein tällaisen pienen, mutta korkeahkon kakun. Pohjaksi tein kaksi kahden munan sokerikakkupohjaa 17cm:n vuokiin. Halkaisin kakkupohjat vain kahteen osaan, jolloin kakussa oli kolme täyteväliä. Väliin laitettiin tytön toiveesta mansikkamoussea ja lemoncurdia.
Kaverijuhlien kakun koristeeksi tytär valitsi Blossom Flowerpot nimisen nuken, jota meillä on kutsuttu ihan pelkäksi puutarhuriksi tai puutarhalalaksi. Tällaisen lalan hän sai ensimmäisenä. Nukke on kokonaan sokerimassaa ja sen piti istua kakun päällä, mutta koska siitä tuli sangen isokokoinen, oli se helpompi sijoittaa kakun viereen istumaan. Kakun päälle laitettiin pelkkä lemmikki ja vähän nappeja ja nappikukka.
Olin niiiiin tyytyväinen tuohon nukkeen. Se ei paljoa oikealle nukelle häviä. Ja sitä oli tosi kiva tehdä. Sukulaisten juhlien kakkuun tein muutamia laloja minikoossa. Niiden tekemisessä oli ihan hirveän kova pipertäminen, mutta oli niihinkin niin tyytyväinen. Niistä enemmän seuraavassa päivityksessä, joka muuten tapahtuu ensi vuonna! Näin se on tämäkin vuosi mennyt kakkujen ja kaiken muun parissa. Oikein ihanaa tulevaa vuotta kaikille ja kaikkea hyvää!
Kun nyt sitten tuli nuoremman tyttären synttäreiden aika, oli juhlien teema helppo valita. Tosin neiti itse ehti vaihtaa mieltään moneen kertaan, mutta onneksi äiti sai juhlakalun pään käännettyä, eikä meillä ollut puudelisynttäreitä puhumattakaan varvasjuhlista. :D
Kaverisynttäreille tein tällaisen pienen, mutta korkeahkon kakun. Pohjaksi tein kaksi kahden munan sokerikakkupohjaa 17cm:n vuokiin. Halkaisin kakkupohjat vain kahteen osaan, jolloin kakussa oli kolme täyteväliä. Väliin laitettiin tytön toiveesta mansikkamoussea ja lemoncurdia.
Kaverijuhlien kakun koristeeksi tytär valitsi Blossom Flowerpot nimisen nuken, jota meillä on kutsuttu ihan pelkäksi puutarhuriksi tai puutarhalalaksi. Tällaisen lalan hän sai ensimmäisenä. Nukke on kokonaan sokerimassaa ja sen piti istua kakun päällä, mutta koska siitä tuli sangen isokokoinen, oli se helpompi sijoittaa kakun viereen istumaan. Kakun päälle laitettiin pelkkä lemmikki ja vähän nappeja ja nappikukka.
Olin niiiiin tyytyväinen tuohon nukkeen. Se ei paljoa oikealle nukelle häviä. Ja sitä oli tosi kiva tehdä. Sukulaisten juhlien kakkuun tein muutamia laloja minikoossa. Niiden tekemisessä oli ihan hirveän kova pipertäminen, mutta oli niihinkin niin tyytyväinen. Niistä enemmän seuraavassa päivityksessä, joka muuten tapahtuu ensi vuonna! Näin se on tämäkin vuosi mennyt kakkujen ja kaiken muun parissa. Oikein ihanaa tulevaa vuotta kaikille ja kaikkea hyvää!
perjantai 27. joulukuuta 2013
Teletapit
Tämä kakku meni juhlistamaan yksivuotiaan tytön syntymäpäiväjuhlaa. Kakku tuli rakkaan lapsuudenystävän tyttärelle. Olemme vuosien varrella kadottaneet yhteyden, mutta tuolla facebookissa löytäneet toisemme uudelleen. Välimatkaa meillä on useita satoja kilometrejä, joten kovin usein emme toisiamme näe (kun ei niitä lähellä asuviakaan mukamas ehdi treffata), mutta on silti mukava edes vähän tietää toisen kuulumisia. :)
Laitoin teletapit leikkimään palikoilla. Niistä muodostui numero 1.
Kakku oli 15 hengelle ja väliin laitettiin mansikkamoussea ja banaania.
Laitoin teletapit leikkimään palikoilla. Niistä muodostui numero 1.
Kakku oli 15 hengelle ja väliin laitettiin mansikkamoussea ja banaania.
maanantai 23. joulukuuta 2013
Rauhallista joulua!
Joulukiireet alkavat olla ohi myös täällä Kakkumäessä. Huomisesta rauhoitutaan joulun viettoon. Joulun perinteitä meillä ovat mm. Lumiukko-ohjelma, joulurauhan julistus, joulusauna ja lasten myötä taas joulupukin vierailu. Joulupöydästä löytyy pieni kinkku, laatikot, juustoja ja kasviksia. Itse en erityisesti pidä jouluruuasta, mutta meillä on tehty omanlainen joulupöytä niistä omista herkuista.
Haluan toivottaa ihanaa joulua lukijoille ja kaikille blogia seuraaville! Rauhoitutaan ja ladataan akkuja taas seuraavaan vuoteen. Vietetään laatuaikaa yhdessä perheen ja sukulaisten kanssa. Lisää kakkuja on luvassa, paljon on jäänyt postaamatta tältä vuodelta.
Tällainen piparikirkko tuli tehtyä tässä joulun alla. Ikkunat ovat isomaltoosia. Kattopaanut tein hopeatoffeesta. En suosittele. Kovin työlästä oli ja seuraavana aamuna katto ulottui maahan saakka. Eli toffee venyy. Sokerimassasta saisi varmasti helpommalla ja pysyvämmän.
Haluan toivottaa ihanaa joulua lukijoille ja kaikille blogia seuraaville! Rauhoitutaan ja ladataan akkuja taas seuraavaan vuoteen. Vietetään laatuaikaa yhdessä perheen ja sukulaisten kanssa. Lisää kakkuja on luvassa, paljon on jäänyt postaamatta tältä vuodelta.
Tällainen piparikirkko tuli tehtyä tässä joulun alla. Ikkunat ovat isomaltoosia. Kattopaanut tein hopeatoffeesta. En suosittele. Kovin työlästä oli ja seuraavana aamuna katto ulottui maahan saakka. Eli toffee venyy. Sokerimassasta saisi varmasti helpommalla ja pysyvämmän.
perjantai 20. joulukuuta 2013
Piparilahjoja
Kaikkien blogit pullistelevat toinen toistaan ihanampia jouluherkkuja ja -leivonnaisia. Jos nyt sitten tänne Kakkumäkeenkin saataisiin vähän joulun tunnelmaa tämän postauksen myötä.
Tällä viikolla alkoi vihdoinkin joululoma. Seuraavat kaksi viikkoa saadaan viettää oikein tervetullutta vapaata. Halusimme tyttöjen kanssa toivottaa hyvää joulua tyttöjen eskariopettajille, hoitotädeille ja kerhotädeille. Tällaisia piparilahjoja valmistui meillä.
Tytär oli sitä mieltä, ettei piparin keskellä voi polttaa iahn oikeaa kynttilää. Siksi hän halusi laittaa näihin tuollaiset patterilla toimivat tuikut. Ja ihan kivaltahan nuokin näyttää palaessaan.
Tällä viikolla alkoi vihdoinkin joululoma. Seuraavat kaksi viikkoa saadaan viettää oikein tervetullutta vapaata. Halusimme tyttöjen kanssa toivottaa hyvää joulua tyttöjen eskariopettajille, hoitotädeille ja kerhotädeille. Tällaisia piparilahjoja valmistui meillä.
Tytär oli sitä mieltä, ettei piparin keskellä voi polttaa iahn oikeaa kynttilää. Siksi hän halusi laittaa näihin tuollaiset patterilla toimivat tuikut. Ja ihan kivaltahan nuokin näyttää palaessaan.
sunnuntai 15. joulukuuta 2013
Viikinkilaiva
Meidän perheessä isänpäiväkakut (tai lahjat/kortit) ei koskaan ole kauhean perinteisiä olleet. Autot, kauluspaidat, kravatit ja muut eivät vain meidän perheen iskälle sovi. Useamman vuoden isänpäivää on meillä vietetty viikinkiteemalla ja samalla teemalla jatkettiin tänäkin vuonna.
Viikinkilaivan ideaa pyörittelin päässäni ja kun se kelpasi tytöille, sellainen sitten tehtiin.
Aika meinasi loppua kesken ja siksi purjeesta ei ihan niin täydellistä tullut. Laiva olisi pitänyt saada valmiiksi aiemmin, jotta olisi saanut purjeen ihan kuivaksi asti. En uskaltanut tehdä ennen kuin laiva oli valmis, jotta sain mittasuhteet kohdilleen. Purje ei siis ollut täysin kuiva, joten se painui hieman kasaan. Purje oli gumpastea, johon raidat maalasin punaisella tomuvärillä. Maston tein paksummasta varrastikusta, mutten kakku oli kokonaan syötävää.
Päällystin laivan muotoiltavalla suklaalla, joka oli ihan uusi tuttavuus. Olin halunnut kokeilla sitä jo pidemmän aikaa ja tässä oli oiva hetki testata sitä. Lohikäärme keulakuvana kuuluu ehdottomasti viikinkilaivaan. Sen muotoileminen oli yllättävän vaikeaa. Lopulta neiti 6v neuvoi äitiä laittamaan sille kulmakarvat, jotta saataisiin vähän ärjymmän näköinen lohikäärme ja sehän auttoi. :D Yhä edelleen olen sitä mieltä, että meidän perheestä minulla on vähiten taiteellista lahjakkuutta.
Muotoiltava suklaa oli siitä kiva, että siitä toisiaan sai muotoiltua kaikenlaista. Mutta esim. airot olisivat kaivanneet spaghetit sisäänsä, sillä huoneenlämmössä airot hyvin pian alkoivat pehmentyä ja mennä mutkalle. Samaten keulakuva olisi kaivannut vähän jämäkämpää tukea, se halusi välttämättä nuokkua hetken pöydällä oltuaan. Muotoiltava suklaa oli maultaan kuitenkin mielestäni parempaa kuin sokerimassa, mutta leikkaaminen oli hankalampaa. Ainakin tällaisen pienen ja korkeahkon kakun leikkaaminen siististi oli vaikeaa, kun suklaa oli niin jämäkkää. Ohje suklaaseen löytyy täältä.
Tytöt maalasivat laivan sivuilla kiinnitetyt kilvet itse valitsemillaan väreillä. :) Kakun väliin tein minttu- ja suklaatäytteet. Kakun pintaan sivelin ohuen kerroksen aprikoosimarmeladia, johon suklaapinnoitteen oli helppo tarttua.
Viikinkilaivan ideaa pyörittelin päässäni ja kun se kelpasi tytöille, sellainen sitten tehtiin.
Aika meinasi loppua kesken ja siksi purjeesta ei ihan niin täydellistä tullut. Laiva olisi pitänyt saada valmiiksi aiemmin, jotta olisi saanut purjeen ihan kuivaksi asti. En uskaltanut tehdä ennen kuin laiva oli valmis, jotta sain mittasuhteet kohdilleen. Purje ei siis ollut täysin kuiva, joten se painui hieman kasaan. Purje oli gumpastea, johon raidat maalasin punaisella tomuvärillä. Maston tein paksummasta varrastikusta, mutten kakku oli kokonaan syötävää.
Päällystin laivan muotoiltavalla suklaalla, joka oli ihan uusi tuttavuus. Olin halunnut kokeilla sitä jo pidemmän aikaa ja tässä oli oiva hetki testata sitä. Lohikäärme keulakuvana kuuluu ehdottomasti viikinkilaivaan. Sen muotoileminen oli yllättävän vaikeaa. Lopulta neiti 6v neuvoi äitiä laittamaan sille kulmakarvat, jotta saataisiin vähän ärjymmän näköinen lohikäärme ja sehän auttoi. :D Yhä edelleen olen sitä mieltä, että meidän perheestä minulla on vähiten taiteellista lahjakkuutta.
Muotoiltava suklaa oli siitä kiva, että siitä toisiaan sai muotoiltua kaikenlaista. Mutta esim. airot olisivat kaivanneet spaghetit sisäänsä, sillä huoneenlämmössä airot hyvin pian alkoivat pehmentyä ja mennä mutkalle. Samaten keulakuva olisi kaivannut vähän jämäkämpää tukea, se halusi välttämättä nuokkua hetken pöydällä oltuaan. Muotoiltava suklaa oli maultaan kuitenkin mielestäni parempaa kuin sokerimassa, mutta leikkaaminen oli hankalampaa. Ainakin tällaisen pienen ja korkeahkon kakun leikkaaminen siististi oli vaikeaa, kun suklaa oli niin jämäkkää. Ohje suklaaseen löytyy täältä.
Tytöt maalasivat laivan sivuilla kiinnitetyt kilvet itse valitsemillaan väreillä. :) Kakun väliin tein minttu- ja suklaatäytteet. Kakun pintaan sivelin ohuen kerroksen aprikoosimarmeladia, johon suklaapinnoitteen oli helppo tarttua.
Muotoiltava suklaa
Tämä muotoiltavan suklaa ohje on alunperin Vaaleanpunaisen Nonparellin blogista. Etsiskelin netistä ohjeita suklaaseen ja hänen ohjeensa viehätti yksinkertaisuudellaan ja helppoudellaan.
200g tummaa leivontasuklaata
100g glukoosisiirappia
Sulata suklaa. Lisää glukoosisiirappi sulan suklaan sekaan. Sekoita, kunnes seos irtoaa kulhon reunoista. Kääri massa kelmuun ja anna jähmettyä huoneenlämmössä.
Minä valitsin Fazerin tumman suklaan (joku 54% suklaata), koska en kauheasti pidä noiden leivontasuklaiden mausta, vaan valitsen mieluummin kunnon suklaata. Hyvin toimi ohje tälläkin suklaalla. Tosin näin tummasta suklaasta tehty massa ei oikein ollut lasten makuun. Tätä voisi kokeilla ihan tavallisesta maitosuklaastakin.
Suklaa on kaulittavaa ja siitä voi muotoilla erilaisia koristeita. Huomasin kuitenkin, että massa kovettuu ihan huoneenlämmössäkin ja sitä voi olla vaikea kaulita. Eli ei ehkä kannata tehdä massaan kovin montaa päivää etukäteen. Itse tein edellisenä päivänä ja se oli seuraavana päivänä aika kovaa ja vaati voimia saada kaulittua.
Massa ei tarvitse mitään eristeitä kakun pintaan, mutta pieni marmeladi- tai kreemikerros auttaa massaa kiinnittymään kakkuun.
200g tummaa leivontasuklaata
100g glukoosisiirappia
Sulata suklaa. Lisää glukoosisiirappi sulan suklaan sekaan. Sekoita, kunnes seos irtoaa kulhon reunoista. Kääri massa kelmuun ja anna jähmettyä huoneenlämmössä.
Minä valitsin Fazerin tumman suklaan (joku 54% suklaata), koska en kauheasti pidä noiden leivontasuklaiden mausta, vaan valitsen mieluummin kunnon suklaata. Hyvin toimi ohje tälläkin suklaalla. Tosin näin tummasta suklaasta tehty massa ei oikein ollut lasten makuun. Tätä voisi kokeilla ihan tavallisesta maitosuklaastakin.
Suklaa on kaulittavaa ja siitä voi muotoilla erilaisia koristeita. Huomasin kuitenkin, että massa kovettuu ihan huoneenlämmössäkin ja sitä voi olla vaikea kaulita. Eli ei ehkä kannata tehdä massaan kovin montaa päivää etukäteen. Itse tein edellisenä päivänä ja se oli seuraavana päivänä aika kovaa ja vaati voimia saada kaulittua.
Massa ei tarvitse mitään eristeitä kakun pintaan, mutta pieni marmeladi- tai kreemikerros auttaa massaa kiinnittymään kakkuun.
Minttusuklaatäyte
Kakun väliin sopii loistavasti tämä makuyhdistelmä. Raikas minttutäyte toiseen väliin ja suklaatäyte toiseen väliin. Kumpikin täyte on mitoitettu täytekakun yhteen väliin.
Minttutäyte
2 dl vispikermaa
1 valkuainen
100g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl piparminttuaromia
150g valkosuklaata
(Vihreää elintarvike/pastaväriä)
Vaahdota kerma. Vaahdota valkuainen. Sekoita vaahdot yhteen.
Sekoita piparminttuaromi tuorejuustoon. Lisää sulatettu suklaa. Värjää kerma-valkuaisvaahto halutessasi vihreäksi, "minttuisemman" näköiseksi. Sekoita tuorejuustoseos vaahtoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa piparminttuaromia.
Valkosuklaa toimii kylmään vietynä seoksen jämäköittäjänä, joten liivatetta ei välttämättä tarvita. Jos kuitenkin haluaa, voi seokseen lisätä yhden liotetun liivatelehden, joka on sulatettu muutamaan ruokalusikalliseen kuumaa vettä. Anna sen jäähtyä hieman ja lisää täytteeseen.
Mikäli käytät elintarvikeväriä ja käytät sitä paljon, voi olla järkevää laittaa liivate, ettei mousse jää liian veteläksi.
Suklaatäyte
2dl vispikermaa
1 valkuainen
100g maustamatonta tuorejuustoa
150g maitosuklaata
Vaahdota kerma. Vaahdota valkuainen. Yhdistä vaahdot. Sulata suklaa ja sekoita tuorejuustoon. Yhdistä suklaa-tuorejuusto kermavalkuaisvaahtoon.
Suklaa kovettuessaan jämäköittää moussen, mutta halutessasi tähän voi lisätä yhden liivatelehden, joka liotettuna sulatetaan n. 2 rkl kuumaa vettä. Liivateseos yhdistetään jäähtyneenä mousseen.
Minttutäyte
2 dl vispikermaa
1 valkuainen
100g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl piparminttuaromia
150g valkosuklaata
(Vihreää elintarvike/pastaväriä)
Vaahdota kerma. Vaahdota valkuainen. Sekoita vaahdot yhteen.
Sekoita piparminttuaromi tuorejuustoon. Lisää sulatettu suklaa. Värjää kerma-valkuaisvaahto halutessasi vihreäksi, "minttuisemman" näköiseksi. Sekoita tuorejuustoseos vaahtoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa piparminttuaromia.
Valkosuklaa toimii kylmään vietynä seoksen jämäköittäjänä, joten liivatetta ei välttämättä tarvita. Jos kuitenkin haluaa, voi seokseen lisätä yhden liotetun liivatelehden, joka on sulatettu muutamaan ruokalusikalliseen kuumaa vettä. Anna sen jäähtyä hieman ja lisää täytteeseen.
Mikäli käytät elintarvikeväriä ja käytät sitä paljon, voi olla järkevää laittaa liivate, ettei mousse jää liian veteläksi.
Suklaatäyte
2dl vispikermaa
1 valkuainen
100g maustamatonta tuorejuustoa
150g maitosuklaata
Vaahdota kerma. Vaahdota valkuainen. Yhdistä vaahdot. Sulata suklaa ja sekoita tuorejuustoon. Yhdistä suklaa-tuorejuusto kermavalkuaisvaahtoon.
Suklaa kovettuessaan jämäköittää moussen, mutta halutessasi tähän voi lisätä yhden liivatelehden, joka liotettuna sulatetaan n. 2 rkl kuumaa vettä. Liivateseos yhdistetään jäähtyneenä mousseen.
torstai 12. joulukuuta 2013
Ristiäiskakku
Pieni "luova" tauko ollut täällä blogin puolella, johtuen lähinnä ajan puutteesta. Olen järjestänyt synttärijuhlat nuoremmalle tyttärelleni ja niiden kanssa kyllä taas riitti puuhaa. Kirjoitus ja aikas ihania kakkuja luvassa niistä juhlista. Lisäksi ohjelmassa on ollut kokeiden korjaamista ja työmatkaa Tukholmaan, joten aikaa blogille ei ole löytynyt ennen tätä hetkeä.
Tämä kakku meni jo syksyllä serkusten yhteisristiäisiin. Toiveena oli kaksivärinen kakku, sinistä ja pinkkiä. Lisäksi vauvat, joista toivottiin erottavan toisen tytöksi ja toisen pojaksi. Sekä vielä päälle kukkasia.
Inhottavat valaistusolosuhteet muuttivat kuvissa kakun värin ihan joksikin toiseksi. :/ Tyttövauva sai röyhelövaipan ja kukan hiuksiinsa, pojalle tein sinisen vaipan. Sommittelin pojalle päähän lippistäkin, mutta en saanut sitä onnistumaan kunnolla, joten jätin sen pois.
Tein kakkuun päälle valkoisia, vaaleanpunaisia ja vaaleansinisiä kukkia. Kukkia asetellessa sain sitten idean laittaa useampia kukkia päällekäin ja mielestäni siitä tuli oikein kivan näköinen. Kukkien keskustaksi laitoin sokerihelmiä, jotka olivat se piste iin päälle.
Kakku oli muistaakseni mitoitettu 30 hengelle. Siinä oli suklainen pohja ja mansikkatäyte. Jostain syystä nuo kakkujen kerrokset erottuivat sivulta, vaikka massan alla olikin sokerikreemi. Tosin salamavalo taisi paljastaa ne kuviin paremmin kuin mitä ihan livenä näkyivät.
Tämä kakku meni jo syksyllä serkusten yhteisristiäisiin. Toiveena oli kaksivärinen kakku, sinistä ja pinkkiä. Lisäksi vauvat, joista toivottiin erottavan toisen tytöksi ja toisen pojaksi. Sekä vielä päälle kukkasia.
Inhottavat valaistusolosuhteet muuttivat kuvissa kakun värin ihan joksikin toiseksi. :/ Tyttövauva sai röyhelövaipan ja kukan hiuksiinsa, pojalle tein sinisen vaipan. Sommittelin pojalle päähän lippistäkin, mutta en saanut sitä onnistumaan kunnolla, joten jätin sen pois.
Tein kakkuun päälle valkoisia, vaaleanpunaisia ja vaaleansinisiä kukkia. Kukkia asetellessa sain sitten idean laittaa useampia kukkia päällekäin ja mielestäni siitä tuli oikein kivan näköinen. Kukkien keskustaksi laitoin sokerihelmiä, jotka olivat se piste iin päälle.
Kakku oli muistaakseni mitoitettu 30 hengelle. Siinä oli suklainen pohja ja mansikkatäyte. Jostain syystä nuo kakkujen kerrokset erottuivat sivulta, vaikka massan alla olikin sokerikreemi. Tosin salamavalo taisi paljastaa ne kuviin paremmin kuin mitä ihan livenä näkyivät.
sunnuntai 1. joulukuuta 2013
Suklainen Baileysfudge
Minut valittiin mukaan kisaamaan Suomen taidokkaimman herkkubloggaaja tittelistä. Haaste on kolmiosainen ja ensimmäisessä osassa piti kokeilla Dansukker Glukoosisiirappia. Dansukker lähetti testattavat tuotteet kilpailijoille. Ensimmäisen haasteen aiheena oli joulumakeiset, joihin glukoosisiirappia piti kokeilla.
Kiirettä on pitänyt nuoremman tyttären synttärijuhlien järjestämisessä, mutta viime hetkellä ehdin vielä testata erästä ohjetta. Tämä ohje on selkeästi aikuiseen makuun, koska se sisältää alkoholia. Lopputulos oli ihanan täyteläinen, pienikin pala riittää. Suuhun jäi mukava Baileysin jälkimaku.
Suklainen Baileysfudge
1 prk (397g) kondensoitua maitoa
100g suolatonta voita paloina
4 dl fariinisokeria
2 rkl Dansukker Glukoosisiirappia
150g tummaa suklaata (70%)
0,5 dl Baileysia
Sulata suklaa. Mittaa kondensoitu maito, voi, fariinisokeri ja glukoosisiirappi paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna niin, että voi sulaa ja sokeri liukenee. Jatka kuumentamista kunnes seos kuplii. Keitä hiljalleen noin 10 min, kunnes seos on paksua, toffeemaista ja irtoaa kattilan reunoilta.
Lisää sulatettu suklaa seokseen voimakkaasti sekoittaen. Lisää lopuksi Baileys ja sekoita tasaiseksi. Kaada massa suorakaiteen muotoiseen vuokaan (esim. n. 20*20cm), joka on vuorattu leivinpaperilla. Anna jäähtyä jonkin aikaa ja nosta muovilla peitettynä jääkaappiin jähmettymään. Kun fudge on kunnolla jäähtynyt, leikkaa se sopiviin annospaloihin. Älä leikkaa liian suuria paloja, sillä fudge on todella täyteläistä ja pienikin pala riittää.
Illalla, kun lapset nukkuvat, pala tätä fudgea yhdessä Baileyslasillisen kanssa on todellinen nautinto.
Kiirettä on pitänyt nuoremman tyttären synttärijuhlien järjestämisessä, mutta viime hetkellä ehdin vielä testata erästä ohjetta. Tämä ohje on selkeästi aikuiseen makuun, koska se sisältää alkoholia. Lopputulos oli ihanan täyteläinen, pienikin pala riittää. Suuhun jäi mukava Baileysin jälkimaku.
Suklainen Baileysfudge
1 prk (397g) kondensoitua maitoa
100g suolatonta voita paloina
4 dl fariinisokeria
2 rkl Dansukker Glukoosisiirappia
150g tummaa suklaata (70%)
0,5 dl Baileysia
Sulata suklaa. Mittaa kondensoitu maito, voi, fariinisokeri ja glukoosisiirappi paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna niin, että voi sulaa ja sokeri liukenee. Jatka kuumentamista kunnes seos kuplii. Keitä hiljalleen noin 10 min, kunnes seos on paksua, toffeemaista ja irtoaa kattilan reunoilta.
Lisää sulatettu suklaa seokseen voimakkaasti sekoittaen. Lisää lopuksi Baileys ja sekoita tasaiseksi. Kaada massa suorakaiteen muotoiseen vuokaan (esim. n. 20*20cm), joka on vuorattu leivinpaperilla. Anna jäähtyä jonkin aikaa ja nosta muovilla peitettynä jääkaappiin jähmettymään. Kun fudge on kunnolla jäähtynyt, leikkaa se sopiviin annospaloihin. Älä leikkaa liian suuria paloja, sillä fudge on todella täyteläistä ja pienikin pala riittää.
Illalla, kun lapset nukkuvat, pala tätä fudgea yhdessä Baileyslasillisen kanssa on todellinen nautinto.
maanantai 25. marraskuuta 2013
Discokakku
Tällaisen discokakun voimin juhlittiin erään tyttösen tanssiaisaiheisia synttäreitä. Kakun piti sopia tanssiteemaan ja erilaisia vaihtoehtoja selailtuaan päivänsankari päätyi tällaiseen kakkuun. Kakuntekijän piti vain huomata, ettei kakun laidalla tanssivat saaneet olla mitään typeriä miehiä, vaan tyttöjä! Ihana, miten lapsilla on niin määrätietoisia toiveita. :)
Tanssijat on sokerimassaa. Tein ne aika paksuina, jotteivat vain murtuisi. Annoin niiden kuivua hyvin ennen kiinnittämistä.
Discopallon sisällä oli riisimuromassaa. Päällystin pallon ensin sokerimassalla, johon liimasin pieniä sokerimassaneliöitä. Lopuksi suihkutin pallon hopeasprayllä.
20 hengen kakussa oli välissä kinuskia ja vadelmaa laktoosittomana.
Tanssijat on sokerimassaa. Tein ne aika paksuina, jotteivat vain murtuisi. Annoin niiden kuivua hyvin ennen kiinnittämistä.
Discopallon sisällä oli riisimuromassaa. Päällystin pallon ensin sokerimassalla, johon liimasin pieniä sokerimassaneliöitä. Lopuksi suihkutin pallon hopeasprayllä.
20 hengen kakussa oli välissä kinuskia ja vadelmaa laktoosittomana.
keskiviikko 20. marraskuuta 2013
Paloautokakku
Tämän kakun piti alunperin olla paloauton mallinen muotokakku. Mutta koska kakku olikin vain 12 hengelle, en uskaltanut luvata autokakkua. Paloauto on kuitenkin suhteellisen korkea, joten ajattelin, että kakku jää korkeutensa takia muuten kooltaan niin pieneksi ja olemattomaksi, ettei se ole minkään näköinen. Siksi ehdotin, että tehtäisiin kakku, jossa on päällä paloauto ja vaikka palomies. Se kävi päivänsankarille ja sellainen sitten toteutettiin.
Paloauto on sisältä riisimuromassaa. Palomies on sokerimassaa. Vähän laitoin lieskoja kakun laidalle, jotta palomiehellä olisi jotain sammutettavaa.
Kakku oli siis 12 hengelle ja sisällä oli kinuskia ja vadelmaa. Ja olisikohan ollut laktoosittomana.
Paloauto on sisältä riisimuromassaa. Palomies on sokerimassaa. Vähän laitoin lieskoja kakun laidalle, jotta palomiehellä olisi jotain sammutettavaa.
Kakku oli siis 12 hengelle ja sisällä oli kinuskia ja vadelmaa. Ja olisikohan ollut laktoosittomana.
keskiviikko 13. marraskuuta 2013
Hääpäivän kakku
Appivanhempani juhlivat tässä syksyllä 40-vuotista avioliittotaivaltaan. Kerrassaan kunnioitettava saavutus! Pääni suorastaan pursusi ideoita tätä kakkua varten. Molemmat pitävät luonnossa liikkumisesta, joten siitä tuli kakun kantava idea. Loppu kehittyi kuin itsekseen, ideoita tuli lisää sitä mukaa kuin edellisiä sai toteutettua.
Saanko siis esitellä: Appivanhempani!
Siellä luonnon helmassa kesäpäivästä nauttien on tämä pariskunta viettänyt hetken jos toisenkin. Välillä näin idyllisissä tunnelmissa, välillä sateessa märkinä ja kurjina, Lapissa vaeltaen, kotimetsissä makkaraa paistaen ja metsästäen, mökkimaisemissa marjastaen ja sienestäen, yksin, kaksin tai isommalla porukalla.
Appiukko pötköttelee nuotion äärellä päiväunilla odotellen nokipannukahvien keittoa.
Ja jos et löytänyt anoppia kuvasta, niin siellä puskassahan tuo piilottelee.
Anoppini on nimittäin intohimoinen valokuvaaja ja kerrassaan loistavia kuvia saakin otettua. Sieltä puskan keskeltä hän kuvaa lumpeenkukalle laskeutunutta sudenkorentoa...
...Eikä huomaa, että selän takana pupujussi suorastaan poseeraisi kameralle. :D
Tämä gluteeniton kakku piti sisällään sitruunakiisseliä ja vaniljarahkaa. Namia oli. Onnittelut vielä ja onnea sille seuraavalle neljällekymmenelle aviovuodelle! ;)
Saanko siis esitellä: Appivanhempani!
Siellä luonnon helmassa kesäpäivästä nauttien on tämä pariskunta viettänyt hetken jos toisenkin. Välillä näin idyllisissä tunnelmissa, välillä sateessa märkinä ja kurjina, Lapissa vaeltaen, kotimetsissä makkaraa paistaen ja metsästäen, mökkimaisemissa marjastaen ja sienestäen, yksin, kaksin tai isommalla porukalla.
Appiukko pötköttelee nuotion äärellä päiväunilla odotellen nokipannukahvien keittoa.
Ja jos et löytänyt anoppia kuvasta, niin siellä puskassahan tuo piilottelee.
Anoppini on nimittäin intohimoinen valokuvaaja ja kerrassaan loistavia kuvia saakin otettua. Sieltä puskan keskeltä hän kuvaa lumpeenkukalle laskeutunutta sudenkorentoa...
...Eikä huomaa, että selän takana pupujussi suorastaan poseeraisi kameralle. :D
Tämä gluteeniton kakku piti sisällään sitruunakiisseliä ja vaniljarahkaa. Namia oli. Onnittelut vielä ja onnea sille seuraavalle neljällekymmenelle aviovuodelle! ;)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)