sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Lakritsimutakakku

Kuun alussa blogi täytti kaksi vuotta. Sen kunniaksi jaan kanssanne oman tämän hetken suosikkileivonnaisen ohjeen. Kokeilin tätä ohjetta tyttären synttäreillä ennen joulua ja sitä on tehty meillä muutaman kerran sen jälkeenkin. Ohje on siitä ihana, että se on täysin gluteeniton ja sen voi toteuttaa myös täysin laktoosittomana. Siksi se sopii hyvin melkein kaikille juhlien vieraille. 

Kakussa yhdistyy ihanasti kaksi herkkua, suklaa ja lakritsi.


Lakritsimutakakku 

(10-12 palaa)

Kakkupohja:
200 g tummaa suklaata (n. 60%)
100 g voita
4 munaa
4 dl tomusokeria 
1 rkl maissitärkkelysjauhoa (esim. Maizena)
1 rkl lakritsijauhetta (esim. Urtekram)
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita
100 g tuorejuustoa
1,5 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
1 rkl lakritsijauhetta

1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 20cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat ja jauhota mantelijauheella. Manteliallergiset voivat jauhottaa jollain muulla, vaikka korppujauholla. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

2. Sulata suklaa ja voi varovasti vesihauteessa tai mikrossa ja anna hieman jäähtyä.

3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

4. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Yhdistä maissitärkkelys, lakritsijauhe ja vaniljasokeri ja siivilöi ne keltuaisvaahtoon. Sekoita tasaiseksi ja lisää suklaa-voiseos sekä suola. (Itse käytin vähäsuolaista voita, joten jätin suolan kokonaan pois.) Kääntele valkuaisvaahto taikinaan.

 5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 25 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman löysäksi, sillä jäähtyessään se kiinteytyy. Anna kakun jäähtyä vähintään 2 tuntia. Irrota jäähtynyt kakkupohja vuoasta.

6. Sulata kuorrutteen suklaa ja voi  varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtyä. 

7. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuusto hyvin vatkaten. Mausta tomusokerilla ja lakritsijauheella. Lisää lopuksi suklaasula.

8. Levitä kuorrute kakun päälle heti, kuorrute jähmettyy nopeasti. Kakun voi koristella vaikka macaronseilla, sokerimassakukilla tai jättää koristelematta.

Huom! Alkuperäisessä ohjeessa kakkua käskettiin paistamaan 20 minuuttia, mutta mielestäni se jäi turhankin löysäksi ja uunista ottamisen jälkeen kakku painui kuopalle keskeltä, kuten kuvassa näkyy. Lopputulos riippuu varmaan vähän uunistakin, eli kannattaa vähän kokeilla. Mielestäni ainakin tuo 25 minuuttia pitää paistaa.

Laktoosittoman kakun saa, kun käyttää suklaana Brunbergin laktoositonta 54% suklaata. Tuota lakritsijauhetta löytyi ainakin Prismasta mauste- ja leivontatarvikehyllyltä.

1 kommentti:

  1. Oi nam nam, lakritsia ja suklaata! Minulla onkin kaapissa tuota lakritsijauhetta, tätä kakkua on pakko testata!

    VastaaPoista