sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Marjaisa pavlova

Dansukkerin blogihaasteen viimeisessä osassa piti valmistaa vappuherkkua fariinisokerista. (Ensimmäisessä osassa piti valmistaa joulumakeisia glukoosisiirapista, toisessa osassa hilloa tms.hillosokerista. Dansukker toimitti testattavaksi glukoosisiirapin, hillosokerin sekä fariinisokerin.) 

Vappuunhan perinteisesti kuuluu munkit ja tippaleivät, mutta halusin tehdä jotain vähän tavallisuudesta poikkeavaa. Koska vappu jo enteilee tulvaa kesää, ajattelin tehdä jotain kesäistä. Kesäiset päivät mielessäni päädyin tekemään tällaista pavlovaa, jossa marenkiin käytetään Dansukker fariinisokeria. Samalla tällä ohjeella saa tyhjättyä marjoja pois pakastimesta ja tehtyä tilaa uuden kesän sadolle. Meidän perheessä perinteisesti avataan grillikausi vappuna ja tämä makea pavlova sopisi oikein mainiosti jälkiruoaksi nautittavaksi auringonpaisteessa terassilla.



Marjaisa pavlova fariinisokerista

Marenki:

2 dl fariinisokeria
1,5 rkl maizenaa
2,5 dl sokeria
6 valkuaista
2 tl vaniljasokeria
2 tl valkoviinietikkaa

Marjakastike:

1,25 dl sokeria
1,25 dl vettä
500 g marjoja tuoreina tai pakastettuna (sulatettuina)

Kermaseos:

2 dl kermaa
2 dl creme fraichea

Sekoita sokeria ja fariinisokeria hetken aikaa tehosekoittimessa, jotta saat fariinisokerin mahdolliset paakut pois. Sekoita, kunnes seos on tasaista ja sileää. Sekoita mukaan vaniljasokeri ja maizena (varovasti).

Lämmitä uuni 120 asteeseen. Voitele kolme irtopohjavuokaa, halkaisijaltaan n. 21cm.

Vaahdota valkuaisia suolaripauksen kanssa, kunnes vaahto on jämäkkää. Lisää sokeriseos vähän kerralla ja vatkaa kunnes marenki on paksua ja kiiltävää. Lisää lopuksi etikka. 

Jaa marenki vuokiin ja paista tunnin ajan. Sammuta uuni ja anna marenkien olla uunissa, kunnes uuni ja marenki on jäähtynyt. Pidä uunin luukkua jäähdytysvaiheessa hieman raollaan.

Laita marjakastikkeen sokeri ja vesi kattilaan ja sekoita matalalla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Anna kiehua sekoittamatta 3-5 minuuttia, kunnes seos on hieman paksuuntunut. Anna jäähtyä ja lisää marjat. Laita puolet marjaseoksesta tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi. Yhdistä marjaseokset. Jos käytät pakastettuja marjoja, kannattaa niistä valuttaa liikaa mehua pois ennen kuin lisäät sokeriliemen. Tämä riippuu tietenkin käyttämistäsi marjoista, ainakin käyttämistäni mansikoista tuli paljon mehua niiden sulaessa. Voit jättää muutamia marjoja laitettavaksi kakun päälle koristeeksi.

Vaahdota kerma ja lisää siihen creme fraiche. 

Poista marengit varovasti vuoista. Juuri ennen tarjoilua aseta yksi marenki lautaselle ja levitä sen päälle kolmasosa kermaseoksesta ja kolmasosa marjakastikkeesta. Aseta päälle toinen marenkipohja ja levitä sen päälle puolet jäljellä olevista kermasta ja marjoista. Aseta lopuksi päälle kolmas marenkipohja ja sen päälle loput kermasta ja marjoista. Koristele halutessasi muutamilla marjoilla. Tarjoa heti. 

Vinkki: Koska minulla ei ollut kolmea samankokoista vuokaa, tein paksusta alumiinifoliosta reunat, joihin marengit laitoin. Voitelin leivinpaperille pohjan kokoisen ympyrän ja voitelin myös folioreunat.

Marenki jäi aika sitkeäksi ja sen leikkaamiseen tarvittiin kunnon terävää veistä. Fariinisokeri teki marengista mukavan kinuskisen ja yhdessä sitkeän koostumuksen kanssa sai tyttäreni kehumaan sitä toffeeksi. :D 

Käyttämilläni mansikoilla, vadelmilla ja pensasmustikoilla tästä pavlovasta tuli melko makea. Musta- tai punaherukoilla olisi varmasti tullut raikkaampi lopputulos. Tosin en ole koskaan ennemmin tehnyt pavlovaa, enkä siten tiedä kuinka makeaa se yleensä on. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti