torstai 13. helmikuuta 2014

Sitruuna-vadelmaleivos

Huomiseen ystävänpäivään voi tekaista vaikka tällaisen pikkuisen tortun. Tästä riittää jaettavaksi muutaman sydänystävän kesken.



Sitruuna-vadelmaleivos

Pohja:
1 muna
1/4 dl sokeria
1/2 tl sitruunamehua
2 rkl vehnäjauhoja

Täyte:
1-1 1/2 dl vadelmia
1,5 liivatelehteä
1 muna
1/2 dl sokeria
1/2 dl sitruunamehua
1/2 dl kermaa

Vaahdota pohjaa varten munat ja sokeri. Lisää sitruunamehu ja jauhot varovasti käännellen. Paista pohjaa 225 asteessa noin 5 min. (Käytin tupperin pienehköä sydänsilikonivuokaa, jonka halkaisija on noin 15cm)

Vatkaa täytteen muna ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita munavaahtoon. Liota liivatteita hetken kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunamehu ja liota puristellut liivatteet mehuun. Lisää jäähtynyt mehu täytteeseen. 

Vuoraa  vuoka kelmulla ja asettele vadelmat pohjalle pyöreä kärki pohjaa vasten. Kaada varovasti sitruunahyytelö marjojen päälle ja pane kakkupohja päällimmäiseksi. Käännä kelmun reunat pohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä kunnes hyytelö on kovettunut, eli noin 2-3 tuntia.

Kumoa kakku vuoasta, irrota kelmu ja koristele halutessasi vadelmilla. Jaa leivos niin moneen palaan kuin on syöjiä. Tästä riittää kunnon pala 3-4 ystävälle, pienemmillä paloilla useammalle.

Alkuperäisen ohjeen mukaan marjojen piti tulla pinnalle, mutta sitruunahyytelö lisätessä marjat kyllä liikkuivat vuoassa ja upposivat hyytelöön. Mutta ihan kivan näköinen on noinkin, kun vadelmat on uppeluksissa.

Ohje on muuten helppo tehdä kaksinkertaisena vähän isommalle joukolle. Silloin sen voi tehdä vaikka suorakulmaiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti